S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

TOVAR V AKCII

naša cena 999,00 EUR
naša cena 549,00 EUR
naša cena 999,00 EUR

KONTAKTY

m.a.x.x.,s.r.o.
Chocholná-Velčice 479
913 04 Trenčín
tel: +421 907 664 297
fax: +421 32 655 11 77
info@zakur.sk

ANKETA

Akým palivom vykurujete ?

Drevo 34% Plyn 23% Biomasa 22% Iné 21%

O našich produktoch
Niečo o kachľovej peci



Prečo sa rozhodnúť pre vykurovanie kachľovými pecami?

Zdravie
Tieto naakumulované vyhrievacie telesá majú schopnosť liečiť prechladnutie a nádchu sálaním tepelného žiarenia podobného slnku, pomáhajú astmatikom, a alergikom bezprašným ionzovaným a vlhkým vzduchom, uvoľňujú stres, vytvárajú duševnú pohodu a zmierňujú reumatické ťažkosti.  

Ekonomika
Správnosť rozhodnutia pre tieto produkty potvrdzujú aj ich minimálne prevádzkové náklady a vysoká účinnosť pri minimálnej spotrebe dreva. Vykurovanie drevom je o 70 % lacnejšie ako plynom, preto sa stále viac dostáva do popredia. Výkon týchto produktov je až 10 kw a viac. Po vyhasnutí ešte niekoľko hodín teplo rovnomerne sála do miestnosti. 

Ekológia
Vykurovanie drevom v týchto tepelných telesách je pre človeka nielen najzdravšie ale navyše doposiaľ najčistejšie. Naviac, zostávajúci popol sa môže použiť ako organické hnojivo pre rastliny. 


Kachľové sporáky sú vyrobené z rovnakých materiálov ako vyššie uvedené produkty a ich výkon je 9 - 10 kw (môže byť i viac-podľa veľkosti). Za pomoci sporáka môžeme vykúriť kuchyňu a niekedy aj celý dom, ak sa do neho riadne prikladá. Okrem varenia a pečenia hneď po zakúrení hreje a interiéru dodáva útulnú atmosféru.

 

Kachľová pec

Pri výrobe kachľových pecí sa používajú keramické kachlice, šamot a kachliarska hlina. Kachľové pece patria medzi vykurovacie telesá s nízkou povrchovou teplotou a veľkou výhrevnou plochou, čo je výhoda hlavne pre rodiny s malými deťmi. Teplo sa šíri od vyhrievacieho telesa rovnomerne všetkými smermi a zohrieva najprv predmety a steny obydlia, od ktorých sa zohrieva vzduch v miestnosti. Šamot a keramické kachlice sú schopné akumulovať teplo a dlhodobo vyžarovať do priestoru, pričom sú schopné súčasne akumulovať aj vyžarovať teplo do priestoru. Takto sa miestnosť vykuruje rovnomerne. Súčasťou kachľovej pece môže byť aj rúra na pečenie, dá sa pri nej i sedieť alebo ležať na vymurovanej lavici, ktorá je súčasťou pece. Pri vykurovaní sa používa drevo - nesmie sa používať uhlie.

Viete, že pravá kachľová pec lieči prechladnutie a nádchu vyžarovaním tepelného žiarenia podobného slnku, pomáha astmatikom a alergikom bezprašným ionizovaným a vlhkým vzduchom, uvoľňuje stres a navodzuje duševnú pohodu ionizáciou vzduchu a zmierňuje reumatické ťažkosti, lebo nevytvára v miestnosti tepelné zóny?

Pravá kachľová pec funguje na princípe akumulačnej pece s keramicko-šamotovými stenami hrubými 8 - 18 cm. Vysoká teplota z vnútorného priestoru ohniska a ťahov pece sa pomaly odvádza cez keramický plášť vo forme sálania tepelného žiarenia do priestoru miestnosti. Nemá žiadnu kovovú vykurovaciu vložku, ktorá by negatívne ovplyvňovala ionizáciu vzduchu v miestnosti. Pritom produkuje zdraviu prospešné záporné ióny, ktoré zlepšujú psychycký stav a kladne vplývajú na okysličovanie krvi a duševnú pohodu človeka - človek má pocit sviežosti.

Vykurovanie drevom je o 70% lacnejšie ako plynom !

Ak sa rozhodnete pre kachľovú pec, správnosť vašej voľby vám okrem spomínaných predností potvrdia aj minimálne prevádzkové náklady. Kúrenie drevom akéhokoľvek druhu, jednoduchá obsluha a údržba robia z tohto typu vykurovacieho telesa veľmi zaujímavý artikel aj z ekonomického hľadiska. Jeden kilogram palivového dreva dnes kúpite za 0,90 Sk. Pritom z tohto množstva dreva pri správne navrhnutej a zhotovenej pece možno získať 3,5 kWh vykurovacej energie! Pravá kachľová pec je projektovaná na vysokoúčinné spaľovanie dreva pri vysokých teplotách, ktoré dosahujú až 1000°C; čím sa vlastne vytvára a spaľuje drevný plyn. Pec má vysokú (80 až 90%) účinnosť vykurovania a preto i nízku spotrebu paliva, zvyčajne 4 až 9 kg (aj odpadového dreva) za deň. Čas kúrenia (nabíjania) pece na plný výkon je 1 až 2 hodiny denne. Potom sa dvierka vzduchotesne uzavrú a kúrenie prerušíme.

 

Ako správne kúriť v kachľovej peci


1)Najlepšie sa kúri tvrdým drevom (napr. buk) a podstatné je aby bolo suché, tj. malo by pod strechou schnúť minimálne 1 rok (čím suchšie, tým má lepšiu kvalitu čo sa týka spotreby, účinnosti i čistoty pece).

2)Neodporúčame kúriť pilinami, orechovými škrupinami, plastmi, alebo inými viac, či menej zápalnými látkami (pri kúrení sa vytvárajú pri nich plyny a hrozí výbuch pece). Treba tiež dávať pozor na výber brikiet, či nie sú zlisované s inými prímesami.

3)V čerstvo postavenej peci treba kúriť určitý časť len veľmi jemne, napríklad po 15 minútach denne (môže sa i viackrát denne) s tzv. trieskami, a to po dobu približne 2 až 4 týždne. Dvierka pri tomto kúrení a vysúšaní je najlepšie mať stále jemne pootvorené.

4)Keď je pec vysušená, do ohniska dáme suché triesky, na ne položíme už hrubšie vysušené drevo a zakúrime. Dvierka počas kúrenia musia byť vždy jemne pootvorené. Ak máme dvierka, ktoré majú iný prívod vzduchu do ohniska, tento vzduch vždy musíme použiť! Ak je to možné, treba vopred naložiť do ohniska toľko dreva, koľko je doporučené výrobcom – staviteľom, napr. 7 kg s nakladaním po 8 hodinách alebo 12 kg s nakladaním po 14 hodinách. Na tieto parametre pece sa informujte vždy u staviteľa. Uvedený proces vykúrenia – spálenia tohto množstva dreva by mal trvať cca 30 minút a väčšie množstvo napr. do 100 minút. Mali by ste kúriť v takých intervaloch, ako udáva výrobca – staviteľ. Naložíte teda 7 kg dreva naraz, drevo sa vykúri cca po 1 hodine a až keď budú nad pahrebou len malé plamienky, môžete zatvoriť nakladacie dvierka, alebo iný prívod vzduchu, to nám zaručí dlhú dobu hriatia. Pec, ktorá je nahriata by Vám mala vydržať bez paliva a ohňa uvedených 8 hodín. Až potom znovu priložíme  uvedené množstvo paliva (7 kg). Drevo sa zase chytí od horúceho popola, a celý postup sa opakuje stále po 8 hodinách.

5)Pec má dobrú účinnosť až vtedy, keď už je po určitom čase (1 – 2 dni) nahriata a pokračuje sa v kúrení. Pec nie je dobrá na krátkodobé kúrenie (na krátkodobé kúrenie je lepší šporák, alebo teplovzdušný krb), lebo sa nám dlho rozpaľuje. Často sa stretávame s nesprávnym obsluhovaním pece. Stáva sa, že zákazník chce dať do ešte nevyhriatej pece maximálne množstvo paliva.  Myslí si, že keď tam dá veľa paliva, pec mu dá viac tepla. Áno, z časti to môže byť pravda, ale platia tu určité pravidlá :

-     nahriatie pece trvá aspoň 1 deň, s tým sa treba zmieriť

-     keď je pec nahriata, stačí, keď sa nakladá do nej v predpísaných intervaloch, teda napr. po 12 hodinách, aj keď je drevo spálené už po 1 hodine! Mohlo by sa zdať, že keď tam drevo nie je, pec vyhasne, ale to je omyl.

-     opak je pravdou – aj keď v peci nie je drevo a oheň nehorí, pec nebude chladná (vychladne len minimálne), drží stále teplo. V peci sa bez problémov rozkúri aj po 12 hodinách a to je účel pece – úspora !

-     zákazník si niekedy myslí, že maximum z pece dostane, keď v nej bude stále horieť drevo. Neuvedomuje si, že pec stálym kúrením prehrieva, pec sa môže rozťahovať, a navyše má veľkú spotrebu paliva, asi takú, ako keby kúril v krbovej vložke. Čiže pre takúto prehrievanú pec by neplatili zákony o peciach.

Preto ak máte pec, prosíme, postupujte podľa tohto návodu a naučte sa v peci kúriť. Trpezlivosť Vám prinesie i maximálny pôžitok a úžitok.

Doteraz sme boli v niektorých spotrebičoch naučení kúriť stálym prikladaným, ale pri peciach to neplatí.

Teleso dobre navrhnutej a postavenej pece musí mať hmotnosť 800 až 3000 kg. Len tak je zaručené, že veľké množstvo energie, ktoré získame spálením 4 - 40 kg dreva (až 150 kWh) sa naakumuluje do telesa pece. Teleso pece potom túto energiu odovzdáva do vykurovaného obytného priestoru 24 hodín a viac. Peci neprekáža ani prerušované kúrenie, lebo jej teleso dokáže súčasne akumulovať aj vyhrievať, pričom vyhrievanie je stále a rovnomerné. Vysoká teplota spaľovania zabezpečí vytváranie len malého množstva popola, preto stačí odstrániť popol raz za dva mesiace a použiť ho napríklad ako výborné minerálne hnojivo v záhrade. Nevznikajú ani žiadne finančné náklady na jeho likvidáciu.

Všetky výhody, ktoré ponúka pravá kachľová pec zabezpečuje jedinečná konštrukcia a materiálové vyhotovenie. Prenos tepelnej energie z vykurovacieho telesa do miestnosti nastáva tromi spôsobmi:

1. tepelnou vodivosťou látok,

2. konvekciou (prúdením, cirkuláciou)

3. sálaním (vyžarovaním tepelného žiarenia). Z hľadiska vykurovania sú pri prenose tepelnej energie najdôležitejšie konvekcia a sálanie. Konvekcia (prúdenie, cirkulácia) sa uplatňuje vo väčšine bežných vykurovacích systémov, ako sú napríklad ústredné vykurovanie, elektrické konvektory, teplovzdušné vykurovacie systémy, kozubové vložky, teplovzdušné kachľové pece a pod. Tepelná energia sa prenáša prostredníctvom vzduchu z vykurovacieho telesa do miestnosti. Ak povrchová teplota kovovej pece dosahuje 200°C, spaľujú sa prachové častice unášané vzduchom a do vzduchu sa uvoľňuje oxid uhlíka, čpavok a splodiny horenia. Tieto látky a suchý zaprášený vzduch dráždia sliznice, čo zvyšuje možnosť zápalových ochorení horných dýchacích ciest a vyvoláva alergie dýchacích orgánov. Na stene nad teplovzdušným vykurovacím telesom sa môže vytvoriť už po mesiaci kúrenia čierny fľak od sadzí zo spečeného prachu. Takýto vzduch vlastne dýchame.

Sálanie (vyžarovanie tepla) je podobné vyžarovaniu slnečných tepelných lúčov, ktoré nezohrievajú vzduch a až po dopade na pevné látky sa zmenia na tepelnú energiu. Kachľová pec produkuje podobne príjemné dlhovlnné mäkké tepelné žiarenie (ako slnko), ktoré sa šíri od pece rovnomerne všetkými smermi a zohrieva najprv všetky steny a predmety v miestnosti, od ktorých sa zohrieva vzduch. Tým, že sa vzduch zohrieva rovnomerne od všetkých stien a predmetov, nenastáva cirkulácia vzduchu a vírenie prachu. Človek tiež prijíma toto príjemné tepelné žiarenie a má pocit tepelnej pohody už pri teplote vzduchu v miestnosti 19-20°C. Preto nie je potrebné prekurovať miestnosť na 23-24°C ako pri vykurovaní konvekčnými tepelnými zdrojmi (napr. radiátormi ústredného vykurovania).

Dobre postavená kachľová pec či kachľový sporák je investícia, ktorá bude slúžiť mnohým generáciám. Potvrdzujú to ešte aj dnes dokonale fungujúce pece na hradoch a zámkoch staré aj niekoľko storočí.

Mnohými generáciami využívaná pravá kachľová pec je nielen synonymom útulného, harmonického a zdravého bývania, no môže sa stať aj estetickou dominantou zariaďovania moderného i rustikálneho interiéru. Jej naprojektovanie vyžaduje odborné vedomosti. Pri správnom zosúladení tepelných strát miestnosti a znalosti tepelného výkonu, ktorý poskytuje plocha vonkajšieho plášta pece, možno navrhnúť optimálne umiestnenie pece v interiéri, veľkosť ohniska, ťahov a komína tak, aby pec vykúrila aj 6-8 miestností. Existujú technické možnosti, aby sa vykurovali aj miestnosti na poschodí buď konvekciou (teplovzdušne), alebo sálaním na princípe hypokaustového vykurovania, ktorým boli vykurované aj rímske kúpele v Pompejach. Dokonale navrhnúť konštrukciu pece, umiestnenie zakurovacej klapky, dymovej klapky, zadného vetrania a veľkosti prieduchov na vykurovanie podkrovia alebo ďalších miestností, umiestnenie sedacej lavice a pod si vyžaduje dlhoročné skúsenosti.

 

 

Záporné ionty

Mnohí z vás už iste zažili úžasný pocit a uvoľnenie na sviežom a čistom vzduchu pri lese alebo vodopádoch alebo aspoň po daždi. Viete, čo vytvára tento skvelý pocit? Nedávno boli overené skutočnosti, ktoré dokazujú, že rovnováha iónov vo vzduchu prispieva k tomuto efektu. A mimoriadne vysoký počet záporných iónov sa nachádza práve na miestach, na ktorých sa ľudia cítia obzvlášť dobre. Čistý vzduch a hojnosť záporných iónov sú kľúčovým faktorom prirodzenej sily prírody. Záporné ióny – ktoré vraj upokojujú nervy a regenerujú bunky – priťahujú stále viac pozornosti svojou úlohou navodzovania relaxácie v dnešnom mimoriadne stresujúcom životnom štýle.

Ionizácia vzduchu charakterizuje obsah iónov v ovzduší. Ióny sú malé kvantá hmoty, nesúce elektrický náboj. Podľa polarity tohto náboja môžu byť ióny buď kladné, alebo záporné. Z hľadiska pôsobenia na človeka sú dôležité hlavne záporné ióny. K ionizácii vzduchu dochádza buď prirodzenou cestou, alebo umelou, za pomoci ionizátorov. Prirodzená ionizácia vzduchu je dej neustále prebiehajúci, t. j. vzdušné ióny neustále vznikajú a zanikajú. Nad zemským povrchom prevažujú vždy kladné ióny o 20 až 25 percent. Človek je na tento stav dlhodobo adaptovaný a vníma ho priaznivo. V čistej prírode sa počet iónov jednej polarity pohybuje v intervale 1000 až 2000 iónov na cm3 (Tatry, Alpy), pri mori je to až 3000/cm3. V mestách a v blízkosti nečistôt klesá počet záporných iónov (okolo 200/cm3 a v budovách je to len asi 100/cm3) a prevaha kladných iónov je niekoľkonásobne vyššia.

Človek mnohými svojimi aktivitami negatívne ovplyvňuje prirodzenú ionizáciu vzduchu. K poklesu koncentrácie ľahkých negatívnych iónov dochádza všade tam, kde sa zhromažďuje väčší počet ľudí - v nevetranej miestnosti, kde sú v prevádzke obrazovky počítačov a televíznych prijímačov. Ľahké negatívne ióny sú celkom zničené v dôsledku fajčenia v miestnosti a tiež v dôsledku úpravy vzduchu klimatizáciou. Významný je aj vplyv stavebných konštrukcií na koncentráciu iónov v interiéroch budov. Najmenší vplyv majú prírodné materiály (drevo, tehlový múr...) a výrobky z nich.

Elektroiónovú mikroklímu interiéru značne negatívne mení železobetónové murivo (panelové domy). Krajným prípadom sú železobetónové objekty bez možnosti prirodzeného vetrania s klimatizáciou. V takýchto domoch sa doporučuje obnova ionizácie vzduchu použitím ionizátora umelou cestou. Najväčším nepriateľom prirodzenej ionizácie vzduchu je fajčenie. Cigaretový dym je aerosól tvorený množstvom chemických látok, kde hlavnou zložkou je decht. Ten má zvláštnu schopnosť viazať na seba záporné ióny a spôsobovať ich zánik. V miestnostiach s nedostatočnou koncentráciou záporných iónov má človek pocit ospalosti, malátnosti a nedostatku kyslíka. Pozitívny vplyv záporných iónov na dýchací orgán sa prejavuje urýchlením procesu samočistenia pľúc, podporou tvorby enzýmov ovplyvňujúcich pružnosť dýchacích ciest, urýchlením procesu hojenia v prípadoch zápalových ochorení dýchacích ciest. Záporné ióny ďalej stimulujú tvorbu látok podporujúcich zvládnutie stresovej záťaže, urýchľujú v dôsledku zlepšenia odvodu tepla z pokožky hojenie rán a spálenín, majú priaznivý vplyv na neurotikov trpiacich nespavosťou a rôznymi bolesťami bez organických zmien. Popisujú sa priaznivé účinky na pamäť, na schopnosť oka reagovať na svetlo a tmu a na nízky krvný tlak. Mnohé priaznivé účinky záporných iónov podporujúce pozornosť, výkonnosť, potlačenie antialergických reakcií je dôvodom venovať zvýšenú pozornosť pravidelnému vetraniu miestností. Zvýšenie záporných iónov môžeme dosiahnuť aj umelou ionizáciou vzduchu.

Jednoduchý spôsob ako si zabezpečiť v miestnosti dostatok záporných iónov je

prostredníctvom našej úspornej žiarovky s ionizovaným plnospektrálnym svetlom.

 

 

 

Vážení priatelia.

 

To, že originál sálavé teplo je najzdravšie medzi všetkými kúreniami, niet pochýb. Sálavé teplo je také ktoré vyprodukuje klasická pec so šamotovým ohniskom (nie krbová vložka), a ťahovým systémom – tzv. cugami. Samozrejme okrem sálavého tepla má kachľová pec aj radu iných výhod (spotreba, údržba – dĺžka nakladania, dlhá tepelná zotrvačnosť pece a iné). Stavanie sálavých pecí je naším rodinným remeslom, preto vieme objektívne posúdiť, všetky klady i zápory alternatívneho kúrenia. Aj napriek tomu, chceme Vás zoznámiť s názormi iných firiem na túto vec. Je to popísané i na ich www stránkach.

Na Slovensku je dosť veľa iných firiem, ktorí propagujú obloženie krbovej – pecovej vložky kachlicami, a tomuto hovoria, že je to sálavé teplo. Toto je stále teplovzdušné kúrenie. Aj keď uvedená keramická kachlica má určitú akumulačnú zotrvačnosť, v žiadnom prípade sa nejedná o sálavú pec.

Zákazníkom, ktorí sa uvedenej problematike nevenujú, musíme vysvetľovať rozdiely v kúreniach aj keď mnohí sú potom sklamaní nepravdivou reklamou niektorých „kachliarskych“ či krbárskych firiem. Asi 80% ľudí bohužiaľ nemôže porovnávať vlastnosti kúrenia v krbe či v peci, lebo nemajú možnosť, preto plno dôverujú dodávateľovi. Obyčajne až po postavení spotrebiča užívateľ skonštatuje všetky jeho vlastnosti. Preto my sme výhradne proti takémuto správaniu krbárov, ktorí si zamieňajú pojmy kachliarčiny.

Ako ďalšia vec je tá, že sa začíname stretávať s názorom kvality kachlíc, vraj len drahá kachlica (a tým i drahá pec) je kvalitná, a lacnejšia pec nie je kvalitná. Ja by som to niekedy videl aj naopak, že lacná pec môže byť v niektorých prípadoch kvalitnejšia a samozrejme z ekonomickejšieho hľadiska návratnejšia, ako tá drahá.

Udávam jednoduchý názor, najprv technický: Dajte si do ohňa drahú šamotku aj s lacnou, alebo drahú kachlicu aj s lacnou. Po polhodine ich z ohňa, ako horúce vytiahnite, položte na zem, a čakajte kedy vychladnú. Sami uvidíte, že tam žiadne veľké rozdiely nebudú, vydržia byť teplé možno 1 hodinu a potom všetky postupne vychladnú (možno do 1 hodiny). A ja sa Vás teraz opýtam, že prečo kachľová pec vydrží byť teplá až 20 hodín, a je postavená z drahých alebo aj z lacných kachlíc? Myslíte si, že to je len o mase – množstve šamotu, alebo kvalite? Nie, ani o jednom. Je to len o systéme technológie pece, dobre uzatvárateľnom ohnisku, a inej techniky. Keď použijeme drahé, alebo lacné kachlice, je to hlavne len o vzhľadovej stránku, nie technickej, kachlice môže byť každé iné, špecifikované od daného výrobcu. Je pravdou, že kvalitou sa môže rozumieť i vzhľad pece, čiže

tým aj vzhľad kachlíc, ale chce nás tu niekto presvedčiť, že pec má byť taká, že po postavení ju treba premerať šublerou, a vtedy je pec už kvalitná? V minulosti sa stavali pece v zámkoch, ktoré držali teplo, a boli z hliny, či z hlinených kachlíc, a teraz si niektorá kachliari myslia, že terajšie lacnejšie kachlice by boli nevyhovujúce? Náš názor je ten, že toto know-how, ako teraz staviame pece, sme získali len a len od našich predkov, ktorí vedeli viac, ako teraz niektorí „kachliari“. Nové technológie, ktoré získavame teraz, alebo sa na nich podieľame, je z časti len pre skvalitnenie, alebo vylepšenie už existujúcich. Preto nepovažujeme za férové, keď sa bojujú proti kachliarom, či len za účelom konkurencie a poškodenia kachliarčiny.

A naposledy finančný názor: My považujeme pece - krby ako určitý zdroj alternatívneho kúrenia, a myslíme si, že investícia do pece by sa mala vrátiť v podobe využitého tepla. Predražená pec iste ekonomicky nevráti investície v takej výške, za akú sa kúpila. Ale i to je určitý druh biznisu, voči ktorému ja osobne nie som proti, ale som a budem vždy proti tomu, keď budú „niektorí kachliari“ poukazovať rozdiely kvality s porovnaním ceny a samozrejme opak je iný. Niekedy i tá „sálavá pec“ za drahé peniaze nemusí byť pecou sálavou, a to mnohí kachliari vieme.

 

 










KONTAKTY

m.a.x.x.,s.r.o.

Adresa: Chocholná-Velčice 479

PSČ: 913 04 Trenčín

Email: info@zakur.sk

Telefón: +421 907 664 297

NWE1ZTA5